dimecres, 23 de gener del 2013

Marines a la desembocadura del riu Serpis

Hola,

El diumenge, amb fortissim vent, resultaba impossible l'observació d'aus marines des del far, al Port de Gandia, així que em vaig apropar a la desembocadura del Serpis, on els dies de temporal solen resguardar-se les aus, especialment gavines.
Els mateixos temporals allunyen del riu peixcadors de canya i passejadors de gossos, facilitant que es concentre allí un bon nombre d'aus.
Les espècies habituals estaven presents, ahi van algunes imatges:

Gavià argentat - Larus michahellis


Gavina capnegra - Larus melanocephalus



Gavià fosc - Larus fuscus


Gavina vulgar- Croicocephalus ridibundus


Xatrac becllarg - Sterna sandvicensis


Gavina corsa - Larus audouinii




Esta gavina porta una anella de PVC de lectura a distància, amb el codi AP46.
Casualment Luis tenia una lectua anterior d'aquesta mateixa anella, realiztada a Tavernes en octubre de 2007. L'au va ser anellada al Delta de l'Ebre, seguent un poll, el 20 de juny de 2004 (gràcies Luis per l´ínformació!!).

Morell - Melanitta nigra

 

Observats prop del moll comercial, no podien fallar en un hivern on han sigut tan abundants

Mascarell - morus bassanus


Molt prop de la costa, mentre observaba els morells....

El far, des de la desembocadura del riu Serpis

Un bon matí de marines a La Safor! Només han faltat les baldrigues.

Salut!

Jose Llácer



diumenge, 13 de gener del 2013

XII Cens d’aus marines invernants CV


El dissabte 12 de gener hem participat al XII Cens d’aus marines invernants a la costa de la Comunitat Valenciana 2013


Des del far del port de Gandia hem observat, entre les 8:30h i les 11:30 h, amb temperaturas quasi primaverals, les aus marines seguents:





Nº d'aus
Baldriga balear
Puffinus mauretanicus
245
Mascarell
Morus bassanus
30
Corb marí gros
Phalacrocorax carbo
17
Gavina vulgar
Chroicocephalus ridibundus
26
Gavina corsa
Larus audouinii
20
Xatrac becllarg
Sterna sandvicensis
12
Gavià argentat
Larus michahellis
15
Morell
Melanitta fusca
10
Gavines grans sp.
Larus sp
21



Com veieu, les baldrigues han aparegut, encara que en quantitats molt inferiors a les d’altres anys. Vorem si els resultats dels censos a altres punts del litoral de la Comunitat Valenciana, també efectuats ahir, registren quantitats majors.

Unes imatges de la jornada:








Salut!

divendres, 11 de gener del 2013

XII Cens d'aus marines invernants a la Comunitat valenciana

Hola!

Demà dissabte es realtzarà el XII Cens d'aus marines invernants a la Comunitat Valenciana i nosaltres estarem en la Safor i concretament en Gandia per a participar com ja venim fent-ho desde uns anys.


L'any passat van vore entre altres:
Baldriga balearMascarell, Corb marí gros, Gavina vulgar, Gavina corsa, Xatrac becllarg, Gavià argentat...




Estarem des les 8:30 fins les 11:00 al far de Gandia...t'esperem!!!

diumenge, 6 de gener del 2013

On estàn les baldrigues?....74 morells!!


Hola!

Absència total de baldriga balear al Port de Gandia.

En jornades prèvies la presència de baldrigues va ser escasa, però avui no n´he vist ni una, cap. El proper dissabte 12 de gener participarem al XI Cens d’aus marines hivernants al litoral de la CV, que es realitza simultàneament a diversos punts de la costa de tota la comunitat, vorem si están presents a altres llocs...

Des de`l faro si es veía un pàs continuat de mascarells (morus bassanus).

He vist un grup d’aus prou nombrós a la vora del centre de la platja, abans de marxar m´he acostat a vorels de prop i he pogut contar un mínim de 74 morells!! (melanitta nigra)., una bona xifra per a aquesta espècie.




Salut!

divendres, 4 de gener del 2013

Complexe endorreic Corral Rubio - Pétrola


           Curiosament enguany visitem per segona vegada la llanura mantxega en busca de les avitardes, donat que decidim anar abans de cap d’any. Així ens reuinim Laura Hernandez, Willy de Keiser, la seua dona Ida i jo amb ela habituals de l’associació “El Morell” (Alberto Martín, Jose Llacer i fill, Rafa Gonzalez i el seu cosí, Pep Pérez, Beneu, Araceli i Esther) a El Bachiller vora les 9:00 h. i amb el cel cobert i una temperatura que ronda els 4 ºC ja han revisat els camps sense resultat.
En direcció a Corral Rubio ens desviem pels camps de conreu en busca de les gangues i xurres, i poc després d’entrar detectem les primeres avitardes; un grup de 32 ex. descansa a gran distància fins desaparèixer volant. Poc més avant veem alguna judia i un bàndol de calàndries i continuant el camí ixim a la llacuna de Corral Rubio; a diferència d’altres anys hi ha gran quantitat d’aigua on descansesn uns 20 flamencs, cullerots i collverds sobretot, uns pocs sarcets al fons, un parell de judies i una bequeruda sobre el fang i una gavina de potes grogues. 


Ara ens dirigim a la Higuera per a visitar la llacuna del Saladar; en arribar un parell d’arpellots de marjal sobrevola la làmina d’aigua on ja apareixen els boixos, nombroses fotges i un grupet de cabussonets collnegres (Podiceps nigricollis), a més dels cullerots, sarcets i collverds. Desfent el camí, des de la cuneta veem un bitxac, aloses i algun sit. Ara tornem a Corral Rubio per a visitar la llacuna a l’altra banda del poble on destaquen alguns siverts i els flamencs. 
Seguim un poc més i arribem a Hoya Grande; un grupet d’unes 10 oques vulgars i els ànecs blancs (Tadorna tadorna) descansen a la vora de la llacuna a més de les anàtides ja esmentades, les fotges i el que pareix una xerlovita (Tringa ochropus); al camp hi ha algunes aloses, calàndries i pot ser alguna cogullada mentre a les nostres esquenes algú detecta un parell de milans negres i una àguila reial.
Continuant pel camí agrícola detectem un bàndol de 22 avitardes descansant a terra prop d’una gran casa; intentem apropar-nos però tot queda en un fracàs al quedar el meu cotxe atrapat al fang, sort que amb l’ajuda de tots l’aconsequim reflotar per a retrocedir. Des del camí es pot observar un gran revol d’ànecs procedent d’una llacuna amagada darrere de les llomes; pareix ser que enguany l’aigua està present per tot arreu, raó per la que els ànecs es dispersen i no trobem les altes concentracions d’altres anys.




Quasi sense parar ens dirigim a la gran llacuna salada de Pétrola per a donar una ullada i dinar; no més arribar trobem una àguila reial immadura i un parell d’arpellots de marjal. Des de l’habitual mirador revisem la llacuna on destaquem un nodrit grup d’ànecs blancs; mentre dinem podem contemplar com una gavina de potes grogues ataca un compacte grup de fotges que es defén amb feresa. Poc després de conèixer l’amo de la caseta que ens parla sobre el seguiment de la colònia de flamencs realitzada per Juan Picazo ens retirem.
De nou intentem trobar les gangues i les xurres tornant per Hoya Grande, comptant 9 avitardes més i un porc senglar darrere de la llacuna, a més de judies, un culroig, passerells i un capçot botxí. Pel desviament cap a El Bachiller descobrim un grup de 41 avitardes entre les que s’oculten 10 sisons (Tetrax tetrax) i abans d’eixir a la carretera un falcó pelegrí que fa una passada a un aligot pareix acomiadar-nos sense haver observat les gangues.


Amb un cafenet a la llar del pensionista de Bonete, després de comentar la pròxima eixida a la llacuna de Gallocanta, ens acomiadem fins a l’any que vé.


Text: Toni Mulet
Fotos: Jose Llacer i Toni Mulet

dimarts, 1 de gener del 2013

Més morells a Gandía

Continuen  apareguent nous grups de morells (melanitta nigra) al Port de Gandia.
Hui hi ha un grup de 26 exemplars front a la desembocadura del riu Serpis.
Fins ara l'hivern ens ha donat bones xifres d'aquestos ànecs, en canvi, la presència de baldrigues sembla fins ara molt inferior a la dels darrers anys.

Front a la desembocadura del Serpis


En vol, acossats per gavines
Salut

Jose Llácer