dilluns, 27 de gener del 2014

FASCIATA

 Hola!
 Ahir vaig tindre la sort de poder observar aquesta parella de belleses al llarg de prop d’una hora, mentre feien vols acrobàtics.


A l'excel.lent "Introducció a la fauna vertebrada de La Safor" (1) Jesús Villaplana estima en quatre les parelles reproductores a La Safor l'any 1988.
Després de nombroses eixides al camp, i de encara més nombrosos comentaris amb companys,  tot sembla indicar que, desafortunadament, únicament nia a La Safor en l’actualitat una parella d’Àguila de panxa blanca Aquila Fasciata




La joia de la corona


For Mr.Ian :
Yesterday I watched this pair of Bonelli´s Eagles for an hour, while they were doing acrobatic flights.
If in the excellent book "Introducció a la fauna vertebrada de La Safor" Jesus Villaplana estimates four breeding pairs at La Safor in 1988, after numerous trips to the field, and even more numerous comments with other birders, it appears that, unfortunately, only a pair of Bonelli's Eagle Aquila fasciata breeds nowadays here.

Salut!

(1)Villaplana, J.1988
Introducción a la fauna vertebrada de la safor
Ceic. Alfons el vell i Consellería d'Agricultura i Pesca. La safor

diumenge, 12 de gener del 2014

Cens Far de Gandia CAMILCV 2014

Hola!

Com teniem previst, ahir participàrem al Cens d'aus marines invernants al litoral de la Comunitat Valenciana (CAMILCV), edició 2014, des del far del Port de Gandia.

En plena faena
 Amb nou! participants, la jornada ha sigut molt entretinguda.
A primera hora hi havia poc de moviment, però segons avançava el matí han començat a apareixer les Baldrigues balears puffinus mauretanicus, a més d'un continu degoteig de Mascarells morus bassanus, gavines, xatracs...

Baldrigues balears

Al voltant de les 10:00h ens ha sobrevolat amb direcció Sud un enorme bàndol de Flamencs phoenicopterus ruber. He fet el recompte del nombre d'aus a partir de la fotografía de baix, amb un total de 517 exemplars.


517 Flamencs, i algún ha quedat fora de la foto...


L'estrela de la jornada ha aparegut al voltant de les 10:00h, quan Daniel ha cridat !Colimbooo! i, per a goig de tot el grup d'observadors, un Agullat gros gavia immer ha passat per davant nostre i s´ha posat a la platja dels marenys per prop de mitja hora, -encara que ha passat més temps sumergit que surant-, per a continuar després el seu viatje al Sud.

Agullat gros


Aquest és el resum de les tres hores d'observació.
Les anàtids les hem vist molt mar endins per a poderles identificar.

Exemplars
Baldriga balear Puffinus mauretanicus 810
Agullat gros Gavia immer 1
Mascarell Morus bassanus 8
Flamenc Phoenicopterus ruber  517
Corba marina grossa Phalacrocorax carbo 9
Gavina corsa Ichthyaetus audouinii 8
Gavina vulgar Chroicocephalus ridibundus 23
Gavià argentat Larus michahellis 36
Xatrac becllarg Sterna sandvicensis 15
Territ tres-dits Calidris alba 1
Garseta blanca Egretta garzetta 1
Anàtides no identificades 38
Gavines grans juvenils no id. 18

Salut!

Jose Llácer

dilluns, 6 de gener del 2014

C.A.M.I.L.C.V. 2014

Hola!

El proper dissabte 11 de gener tindrà lloc el XIII Cens d'aus marines hivernants al litoral de la Comunitat Valenciana. La finalitat d'aquest cens, que es realitza simultàniament des de diversos punts del litoral valencià (17 l'any passat) és coneixer millor la situació de les aus marines hivernants a les nostres costes .

Com hem fet els darrers anys, participarem censant des del far del Port de Gandia, entre les 8:30h i les 11:30h.

Podeu consultar l'informe del cens de l'any passat al següent enllaç: http://naturalicante.com/mochila/cajon-datos/censo%20aves%20marinas/Censo-aves-marinas-Com-Val-2013.pdf

Ahir de matí des d'aquest mateig far, amb molts núvols i vent, en dos hores d'observació veierem 145 Baldrigues balears puffinus mauretanicus i 15 Mascarells morus bassanus, més diverses gavines, xatracs i cormorans.

Unes imatges de les aus observades:

Mascarell front a la platja de Daimús 
Altre Mascarell
Baldrigues balears
Gavina corsa Ichthyaetus audouinii
Salut!
Jose