dimarts, 3 de novembre del 2015

MOSQUITERS SIBERIANS A LA SAFOR

El Mosquiter de doble ratlla Phylloscopus inornatus és un passeriforme insectívor  migratori d’origen oriental, amb les majors àrees de reproducció localitzades a Sibèria i Mongòlia,  i àrees d’hivernada molt amples al Sudest d’Asia, a Xina fonamentalment.

És per tant un au considerada “rara” a l´Oest d´Europa, amb escasses cites anuals a la península Ibèrica.

Escasses fins a la tardor de 2015, en la que la quantitat de cites d’aquests minúsculs insectívors (entre 4 i 9 grams!) està sent espectacular: fins a 101! se n’han detectat ja -  www.rarebirdspain.net

També a La Safor hem tingut oportunitat de vore’n,  tres exemplars fins hui.

Luis Aleixos trobà el primer el 18 d´Octubre, al Clot de la Font, a Tavernes.
Es tracta d’una ombria amb curs d’aigua, amb cobertura variada: pins blancs, garroferes, oliveres, taronger, eucaliptus i xops.  Dies després l’au continuava present, fins l´1 de novembre .
 
L'au de Tavernes. Un siberià a la garrofera
El 29/10 Pau Lucio va trobar el segon exemplar a la senda de la Font del Xopet, a Xeraco, on hi ha quatre grans xops blancs, rodejats de pi blanc i alguns fruitals.

El mosquiter de Xeraco
L´1 de novembre jo mateix vaig trobar el tercer exemplar al secà dels Carreters, dins del circ de La Safor, a Villalonga, a un racó ombrívol, entre xops, eucaliptus, fruitals i pins blancs.
En aquest cas l’au no es va deixar fotografiar, però a canvi si tenim registre del seu reclam, ací està.

A vore si tenim sort i en trobem algun altre!,  sembla que mostren preferència per racons ombriencs, amb presència de caducifolis, i aquest és un hàbitat poc representat a La Safor…

Ah! Actualitzem la nostra Llista d’aus deLa Safor, incorporant el Mosquiter de doble ratlla ja tenim 276 espècies detectades. Esperem a vore quina és la següent…

A la següent foto, d'un exemplar anellat a la marjal de Rafalell i Vistabella per Toni Polo el 17/10, podeu apreciar de prop el cridaner plomatge d'aquestos mosquiters.


Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada